Reuzen in Leeuwarden. De wereldberoemde productie van Royal de Luxe beleeft zijn Nederlandse première in de Culturele Hoofdstad van Europa. Op 17, 18 en 19 augustus wandelen de metershoge reuzen door de Leeuwarder binnenstad met hun voorstelling Grote Schaats in het IJs. Een spektakel om niet te missen.

De Gemeente Leeuwarden houdt voor deze drie dagen rekening met zo’n 300.000 tot misschien wel 400.000 bezoekers. Veel van wat er gaat gebeuren is nog een verrassing. Wel zijn er maatregelen aangekondigd om het evenement in goede banen te leiden. Onder andere omdat de binnenstad wordt afgesloten en de hier aanwezige parkeergelegenheden niet bereikbaar zijn. Buiten de stad worden drie parkeerterreinen ingericht, vanwaar met pendelbussen wordt gereden.

Ook in Goutum merken we hier iets van

Eén van in totaal drie tijdelijke extra P+R parkeerterreinen wordt ingericht in de weilanden ten westen van de Overijsselselaan (rond het nieuwe Landbouwmuseum en de toekomstige wijk Middelsee). Dit zal volgens de gemeente extra verkeersdrukte met zich meebrengen. Daarnaast wordt één van de rijstroken gereserveerd voor de pendelbussen die zullen worden ingezet.

Dit betekent dat de afslag Goutum (nabij McDonald’s) word afgesloten. Goutum verlaten via de Overijsselselaan zal niet mogelijk zijn. Voor deze drie dagen geldt dat als je Goutum wilt verlaten (met de auto) dat dat via de aansluiting Drachtsterweg moet gebeuren. Voor fietsers geldt de afsluiting niet, maar moeten wel rekening houden met grote drukte bij het oversteken van de Boksumerdyk.

Verkeer op het kruispunt Goutum-Súd zal worden geregeld door verkeersregelaars. Op de Overijsselselaan verwacht de gemeente door de drukte en maatregelen wel enig oponthoud. Om dit te vermijden kunnen bewoners van Goutum-Súd er ook voor kiezen om via de Súdertrimdielsdyk en Wergeasterdyk richting Hemriksein rijden.

Wil je de reuzen bekijken, dan is het advies om op de fiets, te voet of met het openbaar vervoer naar de stad te komen.

Voor meer informatie over dit evenement kijk je op 2018.nl/dereuzen.