Is het u al opgevallen? Verschillende sloten in Goutum kleuren op dit moment helemaal rood. Op het water ligt een gesloten deken van kroosvaren. De korte stengels dragen veel kleine, elkaar overlappende blaadjes. Het lijken kleine stronkjes broccoli. In de zomer is Kroosvaren groen van kleur, maar onder stress (droogte, hitte, koude, …) krijgt het de huidige donkerrode kleur. Kroosvaren gedijt het best in zeer voedselrijk water. Aan de onderzijde komen de sporen te zitten. In de bladholten leven in symbiose met de kroosvaren en de cyanobacterie. Deze bacterie kan de stikstof uit de lucht binden, waardoor deze beschikbaar komt voor de plant. Daardoor kan de plant zich zeer snel vermenigvuldigen, en zelfs elke twee tot drie dagen in biomassa verdubbelen. Per jaar kan tot 50 kg stikstof per ha gebonden worden. Bij het afsterven van de planten komen de stikstofverbindingen weer vrij. Beter is het om de kroosvaren te oosten, waarna het een prima vervanger van kunstmest is.