Tientallen Goutumers en milieu-activisten hebben woensdagmiddag bij het Leeuwarder stadhuis een kleine demonstratie gehouden tegen de bouw van de nieuwe wijk De Hem, pal onder Goutum.

Voorzitter Johannes Osinga van Dorpsbelang bood een petitie met 2022 handtekeningen aan tegen de bouw van de wijk. Julie Bruijnincx (D66) nam ze als vice-voorzitter van de gemeenteraad in ontvangst.

De gemeenteraad moet binnenkort een besluit nemen over de bouw van de wijk. Vogelliefhebbers vrezen dat de huizen veel te dicht bij het weidevogelgebiedje De Houn komen.

PvdA-wethouder Hein de Haan wil echter doorgaan met de aanleg van de wijk. In zijn plan staat wel een bufferzone ingetekend aan de zijde van het vogelgebied, maar die wordt lang geen 300 meter breed, zoals de natuurbeschermers verlangen.

De Klimaatcoalitie Fryslân liet een paard en wagen met hierop een grote rieten grutto (kening fan de greide) rondrijden voor het stadhuis. Ook andere actiegroepen, zoals Milieudefensie waren aanwezig. Woensdagavond spreken zij in tijdens het Open Podium van de gemeenteraad.

(bron: lc.nl)