Het Goutumer Skûtsje debuteerde van 19 tot en met 26 augustus bij de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS) in de klasse a-klein met schipper Andries Brouwer. De Goutumers bekroonden de kersverse deelname gelijk met het binnenslepen van de titel.

Afgelopen zaterdag (2 september) is het Goutumer Skûtsje gehuldigd in Goutum door Gijs Jacobse (wethouder sport) en het dorpsbelang Goutum. Hierbij kregen de bemanning en het bestuur van het Goutumer Skûtsje prachtige bossen bloemen en een kampioenstegeltje overhandigd.

Het kampioenschap in vogelvlucht

De strijd begon in Hindeloopen op het IJsselmeer, waarbij het Goutumer Skûtsje een twaalfde plek behaalde en dus een slechte start kende. De volgende dag was eveneens op het IJsselmeer, maar dan bij Stavoren. Op deze zonnige zondag met weinig wind lukte het Andries en de bemanning om de rest van het klassement vanaf de start achter zich te houden. Op de maandag werd er op het Heegermeer gezeild met opnieuw prachtig weer maar weinig wind. Helaas waren de schipper en de bemanning iets te gretig bij de start, waardoor ze een valse start hadden en achteraan moesten beginnen. Uiteindelijk lukte het nog om als achtste te finishen. De volgende dag op het Slotermeer waren de schipper en de bemanning er weer goed bij, waardoor ze van start tot finish domineerden. Na de rustdag kwam de wedstrijd bij Echtenerbrug op het Tjeukemeer, helaas was er hier te weinig wind en werd de wedstrijd afgeblazen nadat het Goutumer Skûtsje als eerste om de bovenboei was gekomen. Deze wedstrijd zou vrijdag ingehaald worden op het IJsselmeer bij Lemmer. Ook deze (inhaal)wedstrijd zou komen te vervallen door te weinig wind. Later op deze vrijdag was het wel mogelijk om één wedstrijd te zeilen. Het Goutumer Skûtsje lag direct voorop en gaf deze positie niet weg. In het algemeen klassement stond het Goutumer skûtsje nu op een tweede plaats, na Harm van der Weiden met de Nije Dei. Om nog kans te maken op het kampioenschap, moest het Goutumer Skûtsje nog hard werken op de laatste dag. De afsluitende wedstrijd – eveneens in Lemmer – was een zware wedstrijd met stortbuien en zelfs een klap onweer. Andries Brouwer met het Goutumer Skûtsje pakte terstond de koppositie en gaf die niet meer uit handen, waardoor het Goutumer Skûtsje het IFKS kampioenschap a-klein in de wacht sleepte.

(bron/foto lc.nl)