Een groene tuin, … zo slecht nog niet, maak je tuin (en Goutum) Regenklaar

Dorpsbelang Goutum presenteert de actie

   ‘Iedereen een ton in goutum’

… maar niet zonder reden

Ons klimaat is zichtbaar aan het veranderen. Het weer in ons land wordt meer en meer onvoorspelbaar. Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien en dan weer hebben we een periode van aanhoudende droogte. Heftige regenbuien leiden tot veel wateroverlast. En droogte leidt tot schade en lage grondwaterstanden. Het watersysteem is hier onvoldoende op ingericht. Doordat er steeds meer warme dagen zijn hebben kwetsbare mensen in onze samenleving last van hittestress omdat de warmte in versteend gebied wordt vastgehouden. 

Om deze reden presenteert Dorpsbelang Goutum het plan:

Maak Goutum Regenklaar  

Ook in Goutum regent het vaker en harder en ons dorp kan dat niet aan. Water op straat of erger in huis, vaak vermengd met rioolwater met allerlei ziekmakende bacteriën, is dan niet altijd zo leuk als het lijkt. Ook als het rioolwater alleen via nooduitlaten in het oppervlaktewater terecht komt is het voor het watermilieu erg schadelijk. Dit zal steeds vaker voorkomen als we niks doen. De regenwateroverlast zorgt daarnaast voor schade aan straten, huizen en tuinen. 

Het verharden van tuinen is daarom niet altijd een goede oplossing. Het voorkomt dat regenwater het grondwater kan bereiken. Ook voor uw tuin is het goed om te weten dat er slimme kleine en grotere maatregelen zijn waarmee je regenwater kunt opvangen en benutten.

Dorpsbelang heeft daarom een flyer ontwikkelt met deze maatregelen om jouw tuin regenklaar te maken. Binnenkort krijgen alle Goutumers deze handige flyer in de brievenbus.

Een regenklare tuin is vooral een groene tuin.  

Om de eerste stap te zetten naar een regenklare tuin heeft Dorpsbelang een ledenactie bedacht,        Iedereen een ton in Goutum!

Waarom deze actie

Een regenton is een eenvoudig middel om je tuin aan te passen aan het klimaat. Vaak hoor je zeggen ‘ja, maar wij hebben hier in Nederland toch water genoeg? Dat klopt, maar omdat het de laatste tijd steeds vaker veel regent in een kort tijdsbestek kan het riool het niet aan wat resulteert in (afval)water-op-straat of het in werking treden van de riooloverstort (in Goutum is dit bij het dorpsplein). En ‘nee’ omdat het ook regelmatig zo warm en droog is dat we de tuin moeten besproeien, vaak met drinkwater. Het waterbedrijf, het waterschap en de gemeente vinden dit een groot probleem, maar het past ook niet in het duurzaamheidsbesef wat steeds meer inwoners hebben. Een regenton is dus een goed idee en een eerste goede stap! Hij vangt bruikbaar regenwater op en voorkomt overbelasting van het riool en bespaart vaak op drinkwatergebruik.

Hoe krijgt u een regenton? 

Met deze Diggelfjoer krijgen alle leden van Dorpsbelang een brief in de brievenbus. In de brief kunt u alles over de actie lezen. Hierbij zit ook een voucher. Als u deze ingevuld inlevert bij Doe-het-zelf-winkel Hoyte van der Wal (Verlengde Schrans 34) dan kunt u voor slechts € 95 in het bezit komen van een eiken regenton (met deksel) met een inhoud van 225 liter. De winkelwaarde is € 139. Ook voor alle benodigde aansluitmaterialen en aansluitadvies kunt u hier goed terecht. In de flyer die u binnenkort kunt verwachten leest u wat u nog meer kan doen om uw tuin regenklaar te maken.

Als u de aankoopbon bewaart kan bovendien via de website van de gemeente Leeuwarden een subsidie worden verkregen van € 25, zodat de ton u slechts € 70 gaat kosten. Een advies is om eerst de voorwaarden te lezen. 

Op, https://www.leeuwarden.nl/nl/subsidies/slim-omgaan-met-regenwater, vindt u meer informatie over alle mogelijke gemeentelijke subsidies. 

Let op! Deze actie loopt van 1 april tot 1 juli 2020 en geldt voor de eerste 100 regentonnen. De korting is alleen voor leden van Dorpsbelang Goutum. Per voucher en per adres geldt één regenton.

Hoe plaatst u zelf een regenton

Het plaatsen van een regenton is eenvoudig. Het is wel handig om de ton zo dicht mogelijk bij een regenpijp neer te zetten. Op Youtube vindt u verschillende filmpjes over hoe een ton eenvoudig zelf is te plaatsen. Als u een foto maakt van de plek kunt u deze ook meenemen naar Hoyte van der Wal, zodat u de juiste aansluitmaterialen kunt selecteren. Ze helpen u graag.

Projectgroep Goutum Regenklaar, bestaat uit Hans de Vries en Pieter Postma, beide bestuurslid van Dorpsbelang Goutum.