In de donkere maanden loopt in kleine gemeentes het aantal woninginbraken flink op. Dat blijkt uit een analyse van politiegegevens. In sommige dorpen komt het dievengilde zelfs drie keer zo vaak langs.

Net als ruitenkrabben en de pietendiscussie keert het elke winter terug: een flinke stijging van het aantal woninginbraken. Van november tot en met februari profiteren inbrekers volop van het duister. Gemiddeld doen ze bijna 50 procent meer (pogingen tot) inbraken dan de maanden waarin het langer licht blijft.

Uit een analyse van meer dan 50.000 meldingen van woninginbraken van de afgelopen twaalf maanden blijkt dat vooral kleine gemeenten op hun tellen moeten passen. Waar de grootste gemeenten als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht een stijging laten zien van rond de 35 procent, neemt het aantal inbraken in de kleinste gemeenten toe met wel 70 procent.

Mobiele bendes

Winteruitschieters zijn bijvoorbeeld Bergen in Noord Holland (drie keer zo veel inbraken als in de rest van het jaar), Goeree-Overflakkee (bijna vier keer zo veel) en Staphorst (ruim drie keer zo veel). In de provincie Utrecht wordt met bijna 35.000 inbraken in de winter het vaakst toegeslagen.

Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak van de politie, herkent het beeld dat inbrekers in de donkere maanden extra actief zijn in dunbevolkte gebieden. ,,Het heeft te maken met de trend dat mobiele bendes door het land trekken om inbraken te plegen. Daarnaast houden we inbrekers in de grote steden de laatste vijf jaar extra goed in gaten. Dat dwingt ze hun werkgebied te verleggen.” Ook rondtrekkende dievenbendes uit Oost-Europa en zelfs uit Zuid-Amerika slaan toe in Nederland.

Feestdagen

December is de absolute topmaand op inbraakgebied. Vooral tijdens de feestdagen is er sprake van een piek. De politie waarschuwt burgers alert te zijn. ,,Bij verdachte situaties moeten mensen niet aarzelen 112 te bellen. Maar liefst 80 procent van inbrekers pakken we op dankzij tips van burgers.”

De politie voert in deze periode een ‘Donkere Dagen Offensief’, waarbij burgers alert worden gemaakt op inbraakpreventie. Ook is er extra politie op straat. Daarnaast is het ministerie van Justitie en Veiligheid deze week een campagne gestart waarin burgers worden aangespoord maatregelen te nemen tegen woninginbraak.

Tips voor de donkere maanden

 • Draai de deur op slot
  Bij 15 procent van de inbraken is sprake van het niet op slot draaien van de voor- of achterdeur, dus draai altijd de deur op slot. Dat voorkomt ook dat ‘flipperaars’ de deur openmaken met een plastic kaartje.
 • Verlichting
  Laat bij afwezigheid de lichten branden, al dan niet met een tijdschakelaar. Inbrekers nemen liever niet de gok dat er iemand thuis is.
 • Doe de ramen dicht
  Ook op bovenverdiepingen kunnen inbrekers door openstaande ramen binnenkomen.
 • Laat de cilinders vervangen
  Inbrekers forceren oude cilinders van sloten door een schroefje in het slot te draaien en dan hard te trekken. Voor 120 euro koopt u nieuwe hardstalen cilinders die daartegen bestand zijn.