Wist u dat Goutum een eigen dorpswapen heeft? Op de site van Heraldry of the world vindt je het wapen terug tussen duizenden wereldse andere. Wat is het? In de keel zie je drie zilveren drinkkannen. In de linker bovenhoek zie je een vrijkwartier van azuur, beladen met een zwaan van zilver, met om de hals een kroon van goud.

De drie drinkkannen zijn symbolisch voor de drie belangrijkste havezathen (staten) in het dorp, namelijk: Burmania, Wiarda en Eminga. De status waren van twee broers namelijk Ids en Sjoerd Wiarda. Volgens de overlevering wisten de broer wel van ‘innemen’, want de states werden ook wel Putsma (Burmania), Schenkinsma (Wiarda) en Drinkuitsma (Eminga) State genoemd. Met deze namen komen ze zelfs op landkaarten voor.

Onderstaande afbeelding is de officiële vlag van Goutum.