Vliegbasis Leeuwarden is van zondag 8 tot en met vrijdag 20 april gastheer van de grote internationale oefening Frisian Flag 2018. Meer dan 70 (jacht)vliegtuigen trainen vanaf de vliegbasis grote en complexe missies.

Welke landen en vliegtuigen doen mee?

Naast de F-16’s van de Nederlandse luchtmacht, doen de coalitiepartners Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Spanje en de Verenigde Staten ook met (jacht)vliegtuigen mee aan Frisian Flag.

Welke (jacht)vliegtuigen nemen de landen mee?

Toestellen die naar Vliegbasis Leeuwarden komen:
Land Toestel
Duitsland EF-2000 Eurofighter (8x)
Groot-Brittannië Cobham DA-20 (1x)
Frankrijk M-2000D Dassault Mirage (5x)

Rafale (8x)

Nederland F-16 Fighting Falcon (16x)
Polen F-16 Fighting Falcon (5x)

MIG-29 Fulcrum (3x)

Spanje F-18 Hornet (7x)
Verenigde Staten F-15 Eagle (12x)

Marine, luchtverkeersleiding en organisatie

De marine doet mee met Zr. Ms. Evertsen. Dit schip is een van de luchtverdedigings- en commandofregatten van De Zeven Provinciën-klasse.

De leiding in het hele oefengebied is in handen van het Nederlandse en Duitse Control and Reporting Centre (CRC). Ook een AWACS-radarvliegtuig ondersteunt het CRC met radarbeelden en gevechtsleiders aan boord.

322 TACTES Squadron op Vliegbasis Leeuwarden organiseert Frisian Flag.

Tankeroefening EART vanaf Eindhoven

Tegelijk met Frisian Flag draait ook een internationale tankeroefening: European Air Refueling Training (EART). Dat gebeurt vanaf Vliegbasis Eindhoven. De toestellen die meedoen aan deze oefening tanken de Frisian Flag-vliegtuigen in de lucht bij. Ze komen uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en de Verenigde Staten.

Klachten geluidsoverlast Frisian Flag

Defensie probeert ook tijdens Frisian Flag niet meer geluid te veroorzaken dan strikt nodig. Heeft u hinder ervaren, dan kunt u online een klacht indienen. U kunt ook contact opnemen via telefoonnummer 0800 – 022 60 33 (gratis).

Aanmelden

Wilt u deze nieuwsbrief vaker ontvangen? U kunt zich hier aanmelden voor de maandelijkse burenmailing van vliegbasis Leeuwarden.