De droogte bezorgde een Ierse amateurhistoricus de ontdekking van zijn leven, kopte de LC vandaag. Door de droogte vond Anthony Murphy een 5.000 jaar oude henge, een aarden wal rond een verzamelplaats die zo’n drieduizend jaar voor onze jaartelling waarschijnlijk voor religieuze ceremonies werd gebruikt. De droogte die momenteel ook Goutum teistert, maakt ook hier oude patronen in het dorp zichtbaar. In het begin van deze eeuw stond op deze plek de eerste Jopla van Goutum. Een Jopla was een ‘jongeren-ontmoetings-plaats’. Een uit hout opgetrokken overkapping, waar de jeugd van Goutum ver weg van ouders in alle rust kon chillen. Dat je met aanstekers, naast sigaretten, ook deze jopla’s kon aansteken werd al snel bewezen. De jopla’s is één keer herbouwd, maar na twee jaar was het weer zoals het was.