Eén keer per jaar bezoekt het bestuur van Dorpsbelang een bezienswaardigheid in en om Goutum. Dit keer werden we ontvangen door één van de twee molenaar van de Hempenserpoldermolen. De molen staat ten Zuiden van Leeuwarden, naast Restaurant De Waldwei. De molen is maalvaardig, zoals dat heet. Hij werd in 1863 gebouwd voor de bemaling van de in 1784 drooggelegde Hempersermeer. In 1955 verloor de molen deze functie, waarna het polderbestuur de molen “op afbraak” te koop aanbood. Omdat dit in strijd was met de molenverordening, kreeg het daarvoor echter van de Provincie geen toestemming. Gedeputeerde Staten adviseerde de gemeente de molen over te nemen. Dat gebeurde in 1959, toen de molen voor twee gulden aan de gemeente werd verkocht, op voorwaarde dat de in 1953 voor de aandrijving van de vijzel in de molen geplaatste dieselmotor niet zou worden verwijderd. In 1985 brandde de naast de molen gelegen molenaarswoning af. Een jaar later werd de dieselmotor vervangen door een elektromotor, waarmee sindsdien gecombineerd kan worden gemalen. Wilt u de molen een keer bezoeken? Als de molen draait, dan is ie ook te bezoeken. En anders op de Openmonumentendag of de Openmolendagen.