Fietsinzamelactie in Goutum voor kinderen

Steeds minder mensen kunnen een fiets betalen in Leeuwarden, terwijl ze bij een ander verwaarloosd in de schuur staan. Daarom hebben organisaties als de ANWB, Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond en Stichting Kindpakket een campagne opgezet om fietsen in te zamelen en deze bij kinderen van 8 tot 18 jaar in Leeuwarden te brengen. Op diverse locaties, zoals bij het dorpshuis in Goutum, kunnen mensen hun fiets inleveren.

Bij het dorpshuis in Goutum stond Hans de Vries vrijdag in de regen de mensen al op te wachten. “Ik vind dit een belangrijke zaak”, aldus De Vries. “Maar liefst een op de zes gezinnen in Leeuwarden heeft moeite om het geld voor een fiets op tafel te leggen. Terwijl er een hele hoop dingen betaald moeten worden. Hier halen wij nu de oude fietsen binnen en die kunnen wij dan aan diegenen geven die het nodig hebben.”

Verslaggever Willem Vermeltfoort was in Goutum bij het inzamelen

Al na een paar minuten werden de eerste fietsen gebracht. “Ja, deze stond toch wat in de schuur”, zei een man terwijl hij zijn fiets van de kar haalde. “Ik ben met de auto, omdat het hard regent, maar de fiets zelf is nog heel goed.” De Vries neemt de fiets aan en zet hem bij de andere fietsen. “Er staan al twintig fietsen en ze zijn heel verschillend. Het gaat van racefietsen tot kleine kinderfietsen.” De Goutumer wijst naar een nieuwe fiets. “Kijk, dit is zelfs een elektrische. Kun je het voorstellen dat mensen zelfs dat brengen?”

Nog voordat De Vries zijn zin kan afmaken, komt er al een andere fietsenbrenger aan. “Ja, mijn vreemd deed er niets meer mee. Ik had hem wel op Marktplaats kunnen zetten, maar dit is voor het goede doel. Dat levert meer op dan geld.”

Niet alle fietsen zijn goed, er staan ook zwaar verwaarloosde en defecte exemplaren tussen. “Maar dat geeft niets”, vervolgt De Vries. “Die later wij maken bij enkele fietsenmakers in Leeuwarden. In november hopen we ze dan klaar te hebben. Mensen kunnen dan via de Stichting Leergeld en Stichting Kindpakket aanspraak maken op een van de fietsen. Krijgen die oude barrels toch nog een mooi plekje”, zegt De Vries. In totaal zijn er vrijdag 95 fietsen ingezameld bij de actie in Goutum.

Hans de Vries over de actie

(bron video & audio omropfryslan.nl)