Dorpsbelang Goutum is de grote winnaar van de inzamelactie van het ANWB Kinderfietsenplan. Er werden maar liefst 104 fietsen ingezameld. Namens de initiatiefnemers overhandigde Raynaud Ritsma (de leadzanger van Vangrail) vanmiddag aan het Moeder-Kind-Huis Kien in Goutum de prijs (kaartjes voor dierentuin Aquazoo).  Dorpsbelang besloot de prijs te schenken aan dit mooie en belangrijke initiatief.

 

Afgelopen september werden zoveel mogelijk fietsen ingezameld. Uit cijfers blijkt dat in Leeuwarden maar liefst één op de zes kinderen onder de armoedegrens leeft. Vaak is in deze huishoudens geen geld voor een fiets. De ANWB besloot samen met Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond en Stichting Leergeld Leeuwarden e.o. een grote inzamelactie op te zetten. Scholen, wijkcentra, bewoners en bedrijven werden opgeroepen om in september fietsen in te zamelen. Op vrijdag 4 oktober kon iedereen de fietsen doneren op het Waagplein in Leeuwarden. In totaal zijn tot nu toe 355 fietsen ingezameld.

 

De ANWB is sinds 2015 actief met het Kinderfietsenplan. Kinderfietsen worden door ANWB vrijwilligers opgeknapt en vervolgens uitgedeeld aan kinderen die het nodig hebben. Kinderen kunnen daardoor beter deelnemen aan sport- en sociale activiteiten als ze een fiets hebben. Het ANWB Kinderfietsenplan heeft tot nu toe in totaal 15.500 kinderfietsen ingezameld.

 

Via www.kindpakket.nl kunnen gezinnen, die weinig financiële middelen hebben, een aanvraag doen om hun kind mee te laten doen. Stichting Leergeld Leeuwarden e.o. komt vervolgens bij gezinnen thuis, waar wordt bekeken wat er nodig is. Inmiddels werkt het ANWB Kinderfietsenplan samen met werkplaats Oud Oost in Leeuwarden. Daar worden de fietsen opgeknapt zodat de nieuwe eigenaren deze veilig kunnen gebruiken. 

 

De inzamelactie krijgt in 2020 zeker een vervolg.

Op de foto v. l.n. r.

Gerwin van Dam, Raynaud Ritsma, Minke van Dam, Dennis Roskam, Nynke Broekens, Hans de Vries, Sebastiaan Laarman