Op zaterdagmiddag 14 mei jl. hebben tientallen een compostvat mét korting opgehaald bij ons dorpshuis, om zelf thuis compost te maken van hun eigen gft-afval. Zo verkleinen ze de hoeveelheid afval en krijgen ze als beloning gratis een goede bodemverbeteraar voor hun tuin. Met deze actie stimuleren we inwoners bij het scheiden van gft-afval. Gft hoort namelijk in de Biobak of jouw eigen compostvat! Deze actie is een samenwerking tussen Dorpsbelang Goutum, Omrin en Gemeente Leeuwarden. Omrin zorgde voor de duurzame compostvaten: gemaakt van gerecycled plastic.

Inwoners konden zich aanmelden bij het Dorpsbelang Goutum. Bij ontvangst van het vat betaalden inwoners €25,- i.p.v. de reguliere prijs van €55,-. De eerste 90 aanmeldingen kregen ook nog eens een extra korting van €5,- én een gratis snoeischaar.

leden bestuur Dorpsbelang, vlnr Frans Boonstra, Nynke Broekens en Ellie Poelstra

Voor de vlindertjes en de bijtjes”.
Wim Olijve, inwoner van Goutum: “Ik wil al langere tijd een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in mijn tuin. En toen hoorde ik over deze ludiek actie. Echt leuk dat we hier bij ons eigen dorpshuis een compostvat kunnen krijgen. Ik scheid mijn gft altijd heel goed, maar nu draag ik ook nog direct bij aan de vlindertjes en de bijtjes in mijn eigen tuin. Ik heb nog nooit eerder zelf gecomposteerd, dus dat gaan we de komende tijd ontdekken!”

Groene ambities
Dorpsbelang Goutum zet zich in voor het schoner, duurzamer en groener maken van het dorp. In aansluiting op de regenton actie 3 jaar geleden, past deze compostvaten actie natuurlijk ook helemaal bij de ambities van Goutum en de Gemeente Leeuwarden. Deze compostvaten actie is wéér een stap in de juiste richting.

Wij van dorpsbelang Goutum kijken terug op een mooie en succesvolle actie voor ons dorp. Wij willen Omrin en de gemeente Leeuwarden hartelijk bedanken voor hun samenwerking en het mogelijk maken van deze ‘groene’ actie. En natuurlijk de bewoners die aan deze actie hebben deel genomen. Dorpsbelang Goutum wenst hen veel plezier bij het maken van hun eigen compost voor hun tuin!

Nynke Broekens en Hanneke Bolt
Dorpsbelang Goutum